Historik

Fiskebåtens Vänner bildades 1993 av en grupp veteraner med stort intresse för gamla fiskebåtar. Den egentliga anledningen var en skötbåt som låg på land i Hummelvik och blev i allt sämre skick. Den nya föreningens första uppdrag blev att med gemensamma krafter renovera den gamla fiskebåten Elise.


Föreningen har också ett stort intresse för gamla tändkulemotorer och har renoverat ett antal sådana. Tändkulemotorer gjorde att fiskebåtarna blev större och kunde färdas längre sträckor. De gamla skötbåtarna hade sin storhetstid mellan ca 1940 och 1960.


Genom renoveringar av gamla skötbåtar och tändkulemotorer har Fiskebåtens Vänner bevarat ett kulturhistoriskt arv för Oxelösund. Föreningen har renoverat fyra skötbåtar, en fritidsbåt, samt ett 15-tal tändkulemotorer. Mer om detta under Båtarna och Motorer.Veteranerna

Lennart Zetterlund
Olle Landin
Erik Zetterqvist
Eberhard von Kronhelm

Lennart Zetterlund

93 år gammal är han fortfarande aktiv i föreningen. Med sin bakgrund, energi samt kunskaper om skärgården och båtar har Lennart i allra högsta grad bidragit till både renoveringen av båtar inom föreningen och till Fiskebåtens Vänners livskraft.


Olle Landin har med sina kunskaper både som fiskare och snickare bidragit till vad föreningen är idag. Olle kände Lennart Zetterlund sedan tiden som fiskare. Och i samband med Femöredagen 1997 frågade Lennart om Olle ville köra Elise. Sedan dess har Olle varit en viktig

del av föreningen. Olle gick bort den 15/5 2017 efter en tids sjukdom.


Erik Zetterqvist (till höger i bild) från Västerljung har varit en nyckelperson i föreningen. Utan hans intresse för och kunskaper i allt som har med tändkulemotorer att göra så hade föreningen fått det svårt att hålla igång båtar och motorer.

Erik gick bort den 6/8 2015 efter en tids sjukdom.

Eberhard von Kronhelm (ordförande 2002-2018) "Jag har ett stort intresse för skärgården, både hur situationen är idag och hur det var förr. Inom föreningen har vi flera viktiga uppgifter och mål, bl a att vårda minnen av en gången tid. Ebbe gick bort hösten 2020.