båtarna

Elise är föreninges första båt. Den är en så kallad Blekingekoster byggd 1942 med måtten 27 x 10 fot. Båten har en 10-hästars Västervikare i praktiskt taget nyskick.

 

Motorn plockades isär i samband med att föreningen övertog båten, och det visade sig att alla delar var i fullgott skick. Eftersom båten hanteras av flera personer har dock motorns ursprungliga ställbara spridare bytts ut mot en fast spridare, vilket gör hanteringen något enklare. Elise har haft en ägare fram tills att föreningen 1995 övertog båten. Den var klar för sjösättning försommaren 1997.

Skötbåten Pärlan, byggd 1943-1944 är föreningens andra båt. Båten är 26 x 9,5 fot och har en Västervikare på 10 hästar.

 

Båten har en något modernare tändkulemotor med centrifugalregulator. Skrovet är plastat eftersom föreningen bedömde att bordläggningen inte var i tillräckligt bra skick. Däcksbalkar, däck, kapp med mera är nytillverkat enligt äldre hantverksmetoder.

Skötbåten John af Bergö ägs sedan 2007 av föreningen. Den byggdes på ett varv i Oskarshamn.

Båten är 26 fot lång och 9 fot bred och har en Skandia tändkulemotor på 12 hästar.

 

Under många år användes båten på Bergö i Oxelösunds skärgård. I samband med Femöredagen 2007 blev föreningen erbjuden att ta över båten som då var ombyggd till en ruffad fritidsbåt som länge stått på land.                                                                                   

 

Lennart Zetterlund, en av våra medlemmar, som själv är uppväxt i Oxelösunds skärgård och tidigare verksam som fiskare kände till båten och dess första ägare John Andersson. Sonen till John är numera medlem  i föreningen.

                         

Efter ca 1 års renovering var båten återställd i sitt ursprungliga skick och fick namnet John af Bergö.

 

I juni 2008 sjösattes båten och primärturen gick till Bergö i Oxelösunds skärgård.